När det gäller motorcykeltävlingar kan det krävas lite olika varianter av utrustning. Här ska vi ta upp lite av den utrustning som behövs för att kunna vara med och tävla.

Säkerheten i första rummet

När man ska tävla i olika motorcykeltävlingar är det alltid viktigt att tänka på säkerheten. Som förare av en motorcykel är man betydligt mindre skyddad än som bilförare och det är därför extra viktigt att man ser till att bära rätt skyddsutrustning. Det allra viktigaste att ha på sig är en godkänd hjälm. Denna ska uppfylla vissa kriterier för att kunna räknas som godkänd och den ska dessutom ha ett visir som klarar vissa smällar. Ofta är det också obligatoriskt att bära skyddsglasögon, trots att hjälmen har visir.

Ibland kan man också behöva bära en särskild ryggplatta, säkerhetsväst eller ett nackskydd. Detta beror lite på vilken sport man tävlar i. Förutom detta krävs också byxor, jacka, stövlar, handskar och i regel också knäskydd. Det kan också vara bra att bära skydd för armbågarna, ett njurbälte och ett bröstskydd men dessa är valfria att ha på sig.

När det gäller motorcykelsporter är de egentligen inte farligare än andra sporter. Det handlar bara om att skadorna och olyckor inträffar i hög fart och ofta från rejäla höjder. En motorcykel är inte heller speciellt lätt och om man får en sådan på sig i samband med ett fall, eller om någon råkar köra på en kan man bli allvarligt skadad. Det är i dessa situationer njurbälten, ryggskydd och bröstskydd ofta bidrar till att skadorna blir mindre allvarliga. När det gäller just skadorna är de ofta inte fler än i till exempel ridning, men man kan inte bortse från att en häst inte kommer upp i samma hastighet som en lättare motorcykel på till exempel en endurobana. Det är alltså riktigt viktigt att man kommer ihåg sin utrustning, både på tävling och träning.